Kanarieöarnas kultur och arv

Var och en av de åtta Kanarieöarna har sin egen identitet och karaktär. Att tala om kulturarvet och den kanariska kulturen innebär därför att tala om mångfald och rikedom, en blandning av kulturer och utländska influenser. Förutom att se hur de första invånarna levde, de symboliska monumenten, historiska byggnader och verk av konstnärer som har satt sina spår på öarna, är det också viktigt att upptäcka folkfesterna och de starkaste traditionerna som definierar den lokala karaktären. Vänliga och öppna, lugna och nära – kanarierna kommer att göra allt för att du ska känna dig hemma.

00:00
Título
Öar med autentiskt liv
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Öar med mycket att berätta

Det är lätt att resa tillbaka i tiden när man besöker Kanarieöarna. Det räcker med att stanna upp för att bekanta sig med öarnas kulturarv för att inse hur mycket historia som döljer sig bakom varenda hörn.

Ett arv som härrör från drygt 2 000 år sedan med öns första invånare, de kanariska urinvånarna, som har lämnat efter sig prov på sin kultur på platser som kulturparken Parque Cultural de El Julan (El Hierro), den arkeologiska parken Belmaco (La Palma), grottsystemet Cenobio de Valerón och kulturlandskapet Risco Caído y las Montañas Sagradas (Gran Canaria).

Contenido

Historian tar dock inte slut här, och det gör inte kulturarvet heller. UNESCO har erkänt platser som den historiska stadskärnan i La Laguna (Tenerife) och visselspråket på La Gomera som kulturarv som inkluderats på världsarvslistan. Andra historiska platser på listan är till exempel den gamla staden Betancuria (Fuerteventura), slottet San Cristobal (Tenerife), slottet Castillo de San Cristobal (Tenerife), museet Casa de Colon eller Columbus hus (Gran Canaria), fästningen Torre del Conde (La Gomera), de hypnotiska vinodlingarna i La Geria och den gamla nollmeridianen i Punta de Orchilla (El Hierro).

Título

De kanariska urinvånarnas historia

Imagen
Contenido

Kanarieöarna bevarar också sin kultur och sitt kulturarv genom ett nätverk av museer av de mest unika sorter. Här finns museer med mumier och arkeologiska fynd från de kanariska urinvånarna på Museo Canario (Gran Canaria) eller MUNA (Tenerife). Här finns också museer som tillägnas vetenskapliga framsteg och universum, som Museo de la Ciencia y El Cosmos (Tenerife), och andra som tillägnas lokala traditioner och smaker, som ostmuseet Museo del Queso (Fuerteventura), olika vinmuseer och sidenmuseet Museo de la seda Las Hilanderas (La Palma) samt mattmuseet Museo de las Alfombras (Tenerife).

Título

Besök fyllda av historia

Imagen
Contenido

Konstnärer på Kanarieöarna

Förutom internationellt kända musiker som den store tenoren Alfredo Kraus, en av 1900-talets bästa lyriska sångare, eller kompositören Teobaldo Power, bjuder konsten på Kanarieöarna på internationellt kända namn som konstnären och arkitekten César Manrique från Lanzarote, en visionär och pionjär inom miljörörelsen, konstnärerna Oscar Domínguez och Néstor Martín-Fernández de la Torre och skulptören Martín Chirino.

Imagen
Contenido

Karnevalen

En av de största folkfesterna på Kanarieöarna är karnevalen. Den är mycket mer än en högtid. Karnevalen är Kanarieöarnas stolthet och högst skattade fest. En explosion i glädje och färg, rytm och rörelse som översvämmar gatorna. Dag och natt, till rytmen av trummor och latinsk musik, det bästa sättet att njuta av den är att måla ansiktet och beblanda sig med folket. Av någon anledning är karnevalerna på Kanarieöarna, och framförallt på Tenerife och Gran Canaria, bland de bästa i världen och lockar tusentals turister varje år.


 

Contenido

Mycket kanarieönska traditioner

Förutom karnevalerna har man andra stora folkfester på Kanarieöarna som firas med stort engagemang på var och en av öarna, så kallade ”romerías”. Dessa färgsprakande fester hedrar jordbrukstraditionen i varje område genom musik och typiska danser, sporter som är karakteristiska för öarna, som kanarisk brottning (lucha canaria) eller garrote, uppträdanden, hantverk och naturligtvis gastronomi.

De här festerna, som är särskilt relevanta under sommarperioden, äger rum i de flesta av öarnas kommuner. Vissa av dem är gemensamma för alla öar, som firandet av Kanarieöarnas dag (Día de Canarias), medan andra är djupt förankrade i orternas lokala traditioner. Av dessa är några av de mest utmärkande ”la bajada del gofio” i Agüimes, Fiesta de la Rama i Agaete och ”la Romería del Pino” i Teror (Gran Canaria), ”Romería de la Virgen del Socorro” och ”la Romería de San Isidro” som firas i Güimar respektive i La Orotava (Tenerife), ”las Fiestas de Los Dolores de Tinajo” (Lanzarote), ”La Bajada de la Virgen” (La Palma) och ”la Romería de la Virgen de la Peña” samt ”la Romería del Tanquito de El Cardón” (Fuerteventura).

Imagen
Contenido

Den kanarieönska rytmen

Varje ö har sin musik Kanarieöarnas folkfester har inslag av isas (typisk dans), malagunas (typisk sång), seguidillas (rimvers) y folias (typisk dans). Folkfesterna firas på alla öar och i alla byar i den kanariska skärgården. Till dessa melodier spelas instrument typiska för Kanarieöarna som timple (gitarr), chacaras gomeras (kastanjetter), och danserna: Tango herreno (variant av tango), tajaraste de La Gomera (gruppdans) eller sirinoque de La Palma (dans till tamburin), klädda i vackra  folkdräkter handbroderade med färgad tråd.

Contenido

För att lära sig lite mer om var influenserna till den kanariska musiken kommer från, är det ett måste att besöka museerna Casa Museo del Timple i Teguise (Lanzarote) eller Museo Néstor Álamo på Gran Canaria.

Título

Produkter som skapats för hand och med hjärtat

Imagen