Tamadaba naturpark

Skog med kanarietall i ett biosfärreservat

Tamadaba naturpark är ett av de mest orörda områdena på ön Gran Canaria. Parkens 7 500 hektar sträcker sig från högland till kust på öns mest västliga del, i ett Unesco-skyddat biosfärreservat. Besökaren kan välja mellan höglandets fantastiska skogar med inhemsk kanarietall, de hisnande klipporna längs den nästintill oframkomliga kustremsan och ravinernas otroliga biologiska mångfald.

Sevärdheter i Tamadaba naturpark

Parkens högland ligger 20 minuter med bil från Artenara längs väg GC-216. Där kan besökaren inta mellanmål under de väldoftande tallarna i fritidsområdet Llanos de La Mimbre för att sedan blicka ut över den fantastiska skogen från bergstoppen Bandera. På lägre höjd ansluter väg GC-200 Aldea de San Nicolás till utsiktsplatsen El Balcón, där du kan beskåda havsklippor formade som draksvansar eller den avlägsna stranden Guayedra och dess palmdekorerade ravin.

Höjd
45 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Artenara, Aldea de San Nicolas, Agaete

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Tamadabas tallskog

Gran Canarias vidsträckta kanarietallskog

Tamadaba naturpark inhyser en helt unik tallskog. Parkens 2 000 hektar vidsträckta tallskog täcker ett stort tvärt och avskuret högland på nordvästra Gran Canaria, som kan nås från byn Agaete eller Aldea de San Nicolás. Efter 1900-talets restaurering och nyodling är skogen idag en av Kanarieöarnas friskaste tallskogar och ett omtyckt utflyktsmål på Gran Canaria.

Tallarna på Gran Canaria hör till en särskild art: kanarietallen, som härstammar från dessa öar. Det är ett högt, symmetriskt och brandtåligt träd i askgröna nyanser. I Tamadabas friska skugga växer väldoftande växter och färgglada blommor som klippros, äkta johannesört och vildtimjan. Trädens kronor och stammar är också hem åt många fågelarter, som de pigga hackspettarna och de få men förtjusande blåfinkarna på Gran Canaria.

Imagen
Título
Llanos de La Mimbre campingområde

Sova i stuga eller husvagn i Gran Canarias tallskog

En av de populäraste naturaktiviteterna bland Gran Canarias invånare är att tillbringa en dag i skuggan av tallarna i Tamadaba naturpark. Kanske är det därför som ett av öns bäst utrustade camping- och grillområden är beläget i den här tallskogen på öns nordvästra högslätter. Med plats för 400 personer i stugor och husvagnar är Llanos de La Mimbre en perfekt plats för den som vill utforska naturparken.

Det här camping- och fritidsområdet ligger mitt i Tamadabas tallskog, intill väg GC-216, som går runt toppen La Bandera. I anslutning till området finns flera intressanta vandringsleder, t.ex. den som leder till toppen La Bandera eller den klassiska 20 kilometer långa San Pedro-turen, som bjuder på fantastiska vyer över kustbyn Agaete. Besökare som vill övernatta i Llanos de la Mimbre rekommenderas att boka plats i förväg.

Imagen
Título
Guayedras ravin och strand

Palmlund och naturstrand nära Agaete

Guayedra är en lång ravin med en liten palmlund som övergår i en naturstrand med svart sand och runda stenar. Denna tämligen oupptäckta plats ligger bara sex kilometer från Agaetes by och hamn, på nordvästra Gran Canaria. Väg GC-200 går ända in i ravinen. Därifrån leder sedan en 650 meter lång stig ned till stranden. Här tar Tamadaba naturpark slut, och en dag långt från staden sus och dus tar vid.

Guayedras växtrike är något utöver det vanliga, med fantastiska palmträd den sista biten och bursera simaruba, en överlevare från de stora skogarna från förr. Här lever många inhemska växter från Gran Canaria, t.ex. Guayedras vackra prästkrage. En rundled som ansluter till Agaete leder besökaren genom all denna prakt och skönhet. Och efter vandringen kan besökaren ta ett dopp vid Guayedras strand. Tänk dock på att vattnet är strömt och att vågorna kan bli stora.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
10
262
10045