Vulkanen på La Palma

Ursprunget till det yngsta landområdet i Spanien

La Palma, den mest nordostliga av Kanarieöarna, är den femte största ön och mest befolkade av öarna. Ön är känd som ”La Isla Bonita” eller ”La Isla Corazón” och har den näst högsta bergstoppen på Kanarieöarna, Roque de los Muchachos, som når 2 426 meter över havet. La Palma, som har vulkaniskt ursprung, beräknas ha uppstått från botten av Atlanten för tre till fyra miljoner år sedan.

Imagen
Contenido

Den 19 september 2021 återaktiverades den vulkaniska aktiviteten i området Cumbre Vieja, och orsakade ett utbrott som varade i 85 dagar och således slog ett historiskt rekord på ön som det utbrott som varat längst av alla. Aktiviteten började i naturparken Cumbre Vieja på den södra delen av La Palma, som är den aktiva vulkaniska bergsryggen på ön.

Contenido

Den nya vulkanen på La Palma, som fortfarande inte fått något officiellt namn, karakteriserades av sin ständiga förändring och utveckling, vilket gjorde att forskarna klassificerade det som ett långvarigt utbrott av hybridtyp. När det var som starkast nådde vulkankäglan nästan 200 meter över den tidigare ytan och cirka 1 200 meter över havet, även om den genomgick flera förändringar i sin morfologi på grund av flera ras till följd av den vulkaniska aktiviteten.

Contenido

Denna typ av vulkan klassificeras inom kategorin stromboliska utbrott, som kännetecknas av att de ger ifrån sig basaltiska lavor med ett vulkaniskt explosionsindex på tre på en skala upp till åtta och där den maximala höjden på utbrottskolonnen inte överstiger 10 000 meter. Lavans temperatur varierar mellan 1 200 och 1 000 grader ºC.

Lavan var också mycket varierande under hela utbrottsprocessen. Lavaflödet i block av ”aa”-typ rörde sig med i genomsnitt cirka 400 meter per timme, medan hastigheten nådde över 40 kilometer per timme i områdena med replava eller pahoehoe-lava, som är mer flytande.

Contenido

På ön kan man se två huvudsakliga vulkaniska områden. Det äldsta ligger i den norra tredjedelen av ön. Det är ett inaktivt område och dess rundade form inkluderar både El Edificio Taburiente och El Arco de Cumbre Nueva.

I söder hittar vi Dorsal de Cumbre Vieja, som är ett mer modernt område, även om det är både mindre och lägre. I det sistnämnda har den vulkaniska aktiviteten migrerat i 125 000 år, eller från den senare delen av pleistocen och fram till idag, och är således en av de mest aktiva vulkaniska platserna på hela Kanarieöarna. Det är här, på Cumbre Viejas bergsrygg, som de sju utbrott som har varit på ön under de senaste 500 åren har registrerats. I dag måste vi lägga till det sista som ägde rum 2021 och som påverkade 10 % av La Palmas yta, och orsakade skador på egendom, företag och infrastruktur.

Contenido

Det bästa sättet att lära känna det vulkaniska landskapet i Cumbre Vieja är genom vulkanernas väg (la ruta de los volcanes). Det här är en utflykt på 22 kilometer totalt och en nivåskillnad på mer än 1 200 meter och en höjd av 2 000 meter som mest. Rutten erbjuder en unik utsikt över öns bägge sidor.

Contenido

Den medelsvåra rutten tar cirka åtta och en halv timme och har allt som behövs för vandrare. Det här är för närvarande är en av de mest populära och välbesökta rutterna på ön. Rutten utgår från campingområdet som ligger i Refugio del Pilar, och går längs med vulkaner som Birigoyo, kratern Hoyo Negro, Duraznero, La Deseada, El Charco, Martín de Tigalate, San Antonio och slutligen El Teneguía. Om man fortfarande är sugen på mer kan rutten förlängas tills man når fyren och saltbassängerna i Fuencaliente. Därifrån kan man njuta av endemiska arter och öns vegetation med ett vackert vulkaniskt landskap i bakgrunden.

Contenido

Tack till dr Juana Vegas Salamanca, samordnare för forskningsgruppen om arv och geodiversitet på Instituto Geológico y Minero de España (högre rådet för vetenskaplig forskning) för informationen till denna artikel.